Umivanje zob pri otrocih

On 20. februar, 2018

Vsi poznamo začetniške težave pri otrocih, ko si le-ti zobk ne želijo umivati in včasih celo malce pogoljufajo. Vsi smo dali to skozi, kajne? 🙂 Prvi mlečni zobki običajno prikukajo na dan v 8. mesecu starosti in sicer najprej sekalci, pri 18. mesecu pa izrastejo prvi kočniki. Tako imenovani mlečni zobje (vseh skupaj je 20, od tega 10 na spodnji in 10 na zgornji čeljusti) jih spremljajo do najstniških let, ko jih začnejo nadomeščati stalni zobje.

Umivanje zobk naj bo zabavno!

Pravilna in redna nega zob je zelo pomembna že od prvega izraslega zobka, zato otroka spremljajte in mu skušajte ščetkanje približati na zabaven način. Pri tem upoštevajte naslednje nasvete:

  1. Zobke ščetkajte 2x na dan: zjutraj in zvečer pred spanjem.
  2. Izberite velikost ščetke, primerno otrokovi starosti. IONIKA je na voljo v univerzalni velikosti in je zato primerna za otroke od približno 9. leta dalje.
  3. Zobno ščetko najprej umijte, da z nje sperete morebitno umazanijo in prah, potem pa nanjo nanesite tanko plast zobne paste. Če z otrokom uporabljate ionsko zobno ščetko IONIKA, potem zobne paste prektično ne potrebujete.
  4. Ščetkajte vse ploskve zobk – notranje, zunanje in grizne površine – od enega konca dlesni proti drugemu, da katerega zobka ne izpustite. Pomembno je, da očistite tudi področje, kjer se zobki dotikajo dlesni, saj ravno tam nastaja največ bakterij.
  5. Prisitk s ščetko na zobke naj bo nežen, da ne poškodujete sklenine. Pri IONIKI je to še posebej dobrodošlo, saj za odstranjevanje zobnih oblog ne potrebujete močnega kontakta.
  6. Zobki naj čim več počivajo, zato se izogibajte prehranjevanju med obroki. Za žejo, podnevi in ponoči, je tako z vidika zdravja kot nege zobk, najbolj primerna navadna voda.
  7. Ko je otrok dovolj star, da lahko uporablja ionsko zobno ščetko, ga naučite pravilnega ravnanja tako, da bo med ščetkanjem svetila lučka. Tako bo ščetkanje zanj še bolj zabavno, še posebej v temi, ko se mu bodo svetila usta 🙂

Comments are closed.